• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Glossary

... A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R S
T U V W X Y Z      

 


...

1 day 1 mask
Een term voor de populaire trend waarbij men dagelijks een sheet mask aanbrengt.

7-skin method
Een term voor de populaire methode waarbij men een essence toner of essence in meerdere lagen aanbrengt na het reinigen. Deze lagen vervangen vaak (essence), serum en moisturizer.


A.

Acid / acidic / zuur
Een gezonde huid is van nature altijd een beetje acidisch. In huidverzorging komen we vaak de volgende zuren tegen: Ascorbic Acid (synthetische vorm van vitamine C), Azelaic Acid (milde zuur, geschikt voor gevoelige huid), Citric Acid (een AHA verkregen uit citrus vrucht), Ferulic Acid (een antioxidant en wordt vaak gevonden in zaden van sinaasappels en appels), Glycolic Acid (een AHA, verminderd pigmentatie, littekens en rimpels), Hyaluronic Acid (van nature aanwezig in onze huid, trekt vocht aan en houdt vocht vast), Lactic Acid (exfoliëert, vermindert rimpels), Mandelic Acid (verheldert de huid), Oleic Acid (fatty acid, ideaal voor droge huid), Salicylic Acid (vermindert talgproductie, ideaal voor vette huid en tegen acne).

Acne

Een huidaandoening die optreedt wanneer de haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Het veroorzaakt vaak whiteheads, mee-eters of puistjes en verschijnt meestal op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders. Acne komt het meest voor bij tieners, hoewel het van invloed is op mensen van alle leeftijden.

Adenosine

Een van gist afgeleid ingrediënt dat functioneert als een goed verzachtend en huidherstellend middel. Adenosine heeft bewezen anti-rimpel effecten vanwege het vermogen om het huidoppervlak te activeren, zodat het er gladder en jonger uitziet. Het is van nature aanwezig in het lichaam, adenosine is een heilzaam ingrediënt dat gebruikt kan worden alle huidtypen.

AHA / Alpha Hydroxy Acid
Het meest gebruikt in cosmetische toepassingen zijn meestal vergelijkbaar met die in voedingsmiddelen, zoals glycolzuur (gevonden in suikerriet), melkzuur, appelzuur, citroenzuur, en wijnsteenzuur (aangetroffen in druivenwijn) - hoewel de bron van de AHA's in cosmetica overwegend synthetisch is of afkomstig is van bacteriële of schimmelfermentaties. Voor elke plaatselijke verbinding die effectief is, inclusief AHA, moet deze in de huid binnendringen waar deze op levende cellen kan werken. Glycolzuur, met de kleinste molecuulgrootte, is de AHA met de grootste biologische beschikbaarheid en dringt het gemakkelijkst door de huid; dit verklaart grotendeels de populariteit van dit product in cosmetische toepassingen

Alcohol
Is een organische verbinding in scheikunde. In cosmetica wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 soorten alcohol: simpel alcohol (desïnfecterend) - Alcohol, Alcohol Denat., Ethanol Alcohol, Ethyl Alcohol, vetzuur alcohol (emollient) - Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, aromatische alcohol (geurstof) - Phenethyl Alcohol, Benzyl Alcohol. 

Allantoïne
Biedt een natuurlijke beschermer voor de helende huid en wordt verondersteld de celregeneratie te bevorderen. Door het natuurlijke verjongingsproces te stimuleren, kan allantoïne helpen acne-littekens weg te nemen en een meer gebalanceerde huidtint te creëren.

Alkaline
Een basis dat op te lossen is in water en heeft een pH waarde groter dan 7,0. Zout is een alkali. In skincare wordt het vertaald naar een droog huid, of een product welke de huid kan drogen.

Aloe / Aloe Vera / Aloe Barbadensis
Een succulent plant waarvan de plantensap gebruikt kan worden als wondmiddel en tegen zonnebrand. Het wordt veel in cosmetica verwerkt. Het vruchtvlees wordt verwerkt in dranken. 

Aminozuur
Bouwstenen van peptiden en eiwitten en zijn van nature al aanwezig in je huid. Ze zorgen en hydrateren de huid voor een gezonde, soepele en veerkrachtige huid. Als ingrediënt in huidverzorging helpt het bij het verminderen van tekens van huidveroudering 

Antioxidant
Kunnen de schade beperken / vertragen die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. De jonge huid bezit van nature vol antioxidanten die de huid beschermt, maar door de jaren heen zal ons huid de vermogen om deze antioxidanten te produceren langzaam verminderen.


B.

Beta-Glucan
Is een ketting van suikers en voor cosmetische doeleinde wordt het verkregen uit gisten. Het helpt in de strijd tegen bacteriën, schimmels en virussen op de huid en beschermt het tegen schadelijke omgevingsfactoren en bevorderd het huidherstel. Het kan een laagje vormen op de huid welke vocht verlies door verdamping tegengaat.

Betaine
Werkt in de eerste plaats als een vocht vasthoudend en niet-irriterend middel in cosmetische producten.  Bij gebruik in huidverzorgingsproducten kan het de diepte van rimpels tijdelijk verminderen, waardoor het gezicht er veel gelijkmatiger uitziet.

Betula Platyphylla
Berk is een boomsoort waarvan de sap vaak wordt verwerkt in dranken en verzorgingsproducten.

BHA / Beta Hydroxy Acid
Een uitstekende exfoliant, reinigt olie en verstopte poriën, werkt ook ontstekingsremmend. Salicylzuur is een bekende BHA, deze is ideaal voor de acne (gevoelige) huid en vette huidtypes.

Blackheads
Zwarte mee-eters. Talg verstopt in een porie welke door oxidatie verkleurd is.

Butylene Glycol
Butyleen glycol is een kleine organische alcohol die wordt gebruikt als oplosmiddel en conditioneringsmiddel. Een veel gebruikt ingrediënt dat meerdere functies heeft in cosmetica, waaronder als textuurverbeteraar.


C.

Ceramide
Worden gevonden als vetten in de opperlaag van onze huid. Het is de component wat onze huid bij elkaar houdt, beschermt en vochtverlies tegengaat. De combinatie van zon en het ouder worden zorgt ervoor dat ons eigen Ceramiden minder effectief werken tot zelfs helemaal niet meer hun werk doen. Wat zorgt voor een verzwakte huidbarrière, droog, dof en ruwe huid, rimpels, pigmentaties en irritaties.

Centella Asiatica / Gotu Kola / Cicaherb
Traditioneel gezien wordt het gebruikt als een geneeskrachtige kruid voor wondherstel. Wordt vaak gebruikt in medicijnen voor tegen eczeem, psoriasis en andere huisaandoeningen. Het wordt ook 'Tigergrass' genoemd omdat gewonde tijgers vaak rollend worden gespot door deze planten. Het is rijk aan aminozuren, beta carotene, fatty acids, en fytochemicaliën.

Collageen
Een huideigen component die in onze jonge jaren voldoende wordt geproduceerd om de huid jong, soepel en stevig te houden. De productie hiervan neemt af met het toenemen van onze leeftijd.

Chemical peeling
Het verwijderen van de opperlaag huid (dode huidcellen) d.m.v. ingrediënten, vaak zuren zoals AHA, BHA, retinol.


D.

Disodium EDTA
Is aanwezig in vrijwel iedere verzorgingsproduct om het houdbaar te houden. Het zorgt ervoor dat het product zijn heldere viscositeit behoudt, niet gaat stinken en de textuur behoudt.

Double cleanse
Een term wat vaak wordt gebruikt in Koreaanse huidverzorging routine welke verwijst naar het eerst reinigen van olie en makeup d.m.v. een oil-based cleanser of makeup remover en daarna verder gaat met water-based cleanser.


E.

Eczeem
Een huidaandoening met jeukende huiduitslag, roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Een droge en, of opgewarmde huid kunnen oorzaak zijn.

Emollients
Verzachtende middelen in cosmetica die worden gebruikt voor het beschermen, hydrateren en het soepel houden van de huid. Deze functies worden vaak uitgevoerd door talg geproduceerd door de gezonde huid.

Epidermis
Verwijst vaak naar de buitenste huidlaag: de opperhuid.

EWG / Environmental Working Group
Is een Amerikaanse non-profit activistische groep die gespecialiseerd is in onderzoek en belangenbehartiging op het gebied van landbouwsubsidies, giftige chemicaliën, drinkwater-verontreinigende stoffen en bedrijfsverantwoordelijkheid. De EWG heeft een cosmetica database gemaakt die producten en ingrediënten indexeert op basis van hun opvattingen. 

Exfoliëren
Een natuurlijk proces waarbij oude, beschadigde en vervuilden huidcellen worden verstoten door nieuwe huidcellen. Vaak blijven er nog huidcellen kleven aan de nieuwe huidcellen waardoor er op de huid schilfers ontstaat en deze dof uit gaat zien. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een exfoliant om deze dode huidcellen te verwijderen. Dit kan d.m.v. een chemische exfoliant (AHA, BHA, retinol) of mechanisch (scrubben).


F.

Ferment / fermenteren
Door fermentatie proces worden complexe organische verbindingen verbroken tot eenvoudige organische verbindingen waardoor de actieve ingrediënten zo sneller door de huid kan worden geabsorbeerd.

Fungal acne / schimmel acne
Huidaandoening waarbij infecties in de haarzakjes ontstaat met ontsteking, jeuk en acne-achtige uitslag tot gevolg.


G.

Galactomyces
Galactomyces Ferment Filtrate is een gist die rijk is aan voedingsstoffen en het is een bijproduct van gefermenteerde sake. In cosmetica wordt het gebruikt als een vochtinbrenger en heeft het antioxiderende effecten. Het verbetert de vochtbarrière van de huid en helpt de huid te beschermen tegen omgevingsstress.

Ginseng / Panax
Een bekende plantenwortel die veel wordt gebruikt in traditionele geneesmiddelen. Het wordt omschreven als de klassieke superfood welke rijk is aan vitaminen, mineralen en is een bron voor antioxidanten.

Gist
Een schimmel-soort ontstaan door fermentatie en kan suikers omzetten tot alcohol en kooloxide.

Glass skin
Een populaire term ontstaan dankzij K-beauty en verwijst naar een huid die zo egaal is en een gezonde glow heeft alsof het gemaakt is van glas.

Glycolic Acid / Glycolzuur
Is de kleinst AHA vorm en is kleurloos, geurloos en oplosbaar in water. Het is in staat op de huid in te dringen en op de opperhuid aangebracht zal het de verbindingen tussen de gezonde huid en de dode huidcellen verzwakken en zo deze losmaken. 


H.

Humectant
In huidverzorgingsproducten wordt dergelijke substantie vaak gebruikt om het verlies van vocht te verminderen.

Hyaluronic Acid / hyaluronzuur / Hyaluronan / Hyaluron
Een belangrijk component van de huid en is van nature aanwezig is in ons eigen huid. Het heeft de eigenschap om vocht aan te trekken en deze vast te houden. De UVB stralingen verminderd de productievermogen en verhoogt de snelheid van de afbraak. Hyaluron speelt een belangrijke rol in huidherstel en het remmen van ontstekingen.

Hyperpigmentatie
Vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn kunnen in grootte en vorm variëren. Wordt ontstaan op de huid door overproductie van melanine op bepaalde plaatsen. Veel voorkomende vormen zijn: pigmentvlekken en ouderdomsvlekken ontstaan door blootstellingen aan de zon, Melasme door hormonen, of doordat er na huidherstel van ontstekingen (bijv. acne) een verkleurde plek achterblijft. 

Hypoallergeen
Een term die vaak wordt gebruikt in cosmetica om aan te duiden dat het product geen of weinig allergische reactie oproept.


I.

 


J.

Jade roller
Een eeuwenoude beauty tool uit China om bloedcirculatie te bevorderen. Het wordt gebruik als een middel om de huid te masseren en werd oorspronkelijk gemaakt van het edelsteen 'Jade'.


K.

K-beauty
Een populaire samenvattende term dat wereldwijd wordt gebruikt om Korean beauty aan te duiden. Hieronder vallen niet alleen producten, maar ook trends e.d..


L.

 


M.

Melanin
Van nature aanwezig in onze huid en bepaalt de huidskleur. Het absorbeert de UV en kan daardoor donker worden van kleur (pigmentatie).

Milia
Kleine (meestal 1 tot 2 mm groot), knobbelachtige cysten die zich onder de huid bevinden. Worden gevormd wanneer huidschilfers of keratine onder de huid gevangen raken. Milia verschijnen op het gezicht meestal rond de ogen en wangen.

MultiEX BSASMTM
Een veilig en effectief combinatie van ingrediënten voor huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis of acne. Het bestaat uit 7 soorten plantenextracten. Het vertoont sterke verzachtende, anti-oxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende werkingen.


N.

Niacinamide
Is een van de twee vormen van vitamine B3. Het vermindert zichtbaarheid van vergrote poriën en dofheid, egaliseert teint, fijne lijntjes en rimpels. Is uitstekend in het verminderen van pigmentatie en tegen acne vanwege ontstekingsremmende eigenschappen.


O.

 


P.

PAO / Period After Opening
Een symbool die aanduidt hoe lang het product bewaard (/gebruikt) kan worden na het openen.

pH
Een schaal (0 t/m 14) om aan te duiden of het waterige oplossing zuur of basisch is. Zure oplossingen hebben een pH waarde lager dan 7. Alkaline (/basische) oplossingen hebben een pH hoger dan 7. Kraan water in Nederland is ietsjes Alkaline.

PHA / Polyhydroxy Acids
Een chemische exfoliant, een tweede generatie AHA. De moleculen van PHA's zijn veel groter en kunnen daarom niet zo diep doordringen als AHA's en BHA's, ze werken uitsluitend op het oppervlak. Hierdoor zullen ze minder irritaties oproepen op de huid dan de tegenhangers.


Q.

 


R.

Retinol
Oftewel vitamine A wordt gebruikt in strijd tegen rimpels, oneffen teint en acne en kan prima gecombineerd worden met AHA's en BHA's.

Retinoid / retinoïde
Een sterkere vorm van Retinol met een hogere concentratie aan active eigenschappen, waardoor het effectiever en sneller kan werken, maar heeft wel hogere kans op irritaties en kan alleen maar worden verkregen op recept.


S.

Salicylic acid / salicylzuur
Een BHA die uitstekend is voor de acne(-gevoelige) huid en vette huidtype.

Sebum
Het engelse woord voor talg.

Snail mucin / slakkenslijm
Het slijmerige substantie dat een slak achterlaat bij het bewegen. Deze worden in de cosmetica-industrie verzamelt op een boerderij. Om hoge kwaliteit slakkenslijm te kunnen verzamelen dienen de slakken op hun gemak te zijn. Het slijm bestaat onder andere uit glycoolzuur en allantoïne. De slijm helpt bij het herstellen van de huid en het verminderen van rimpels.

SPF
Sun Protection Factor is een maatstaf voor hoe goed een zonnescherm de huid tegen UVB-stralen beschermt.

Squalane / squalaan
Een droge olie en wordt verkregen uit squaleen. Het is meer stabiel voor het gebruiken op de huid. Wordt in cosmetica gebruikt voor huidherstel en huidverbetering. Omdat onze huid het herkend als een huideigen component zal het sneller en makkelijker worden opgenomen. Het kan daardoor ook aanpassen naar wat jouw huid op dat moment nodig heeft, een droge huid wordt minder droog en een vette huid zal minder talg produceren, een normale huid krijgt hierdoor een mooie glans.

Squalene / squaleen
Een huideigen component die onze lichaam na onze 30ste minder aanmaakt. Voor consumentengebruik werd het vroeger verkregen uit haaienlever, maar tegenwoordig wordt het gehaald uit planten zoals olijven en suikerriet. In cosmetica wordt een bewerkte vorm gebruikt, genaamd Squalane / Squalaan, omdat Squalene / Squaleen niet stabiel genoeg is. Bij oxidatie zal het zijn werking verliezen.


T.

Talg
Een vettige afscheiding van de talgklieren.

Trehalose
Een suiker geproduceerd door sommige schimmels, gisten en soortgelijke organismen. In cosmetica kan het onze huid helpen bij het vocht vast houden dat anders zou verdampen.


U.

UV straling
Ultra violet straling afkomstig van de zon die schade aan onze huid kan veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn versnelt het process van huidveroudering en vergroot de kans op huidkanker. De UV stralingen waarmee wij te maken hebben zijn UV-A (dringen in onze huid en is zorgt voor huidveroudering (aging)) en UV-B (heeft een kortere golflengte en bereikt onze huidoppervlakte welke zorgt voor verkleuring en verbranding (burning)) stralingen.


W.

 


V.

Vrije radicalen
Zijn zeer kleine, reactive atomen in onze gezonde lichaam in kleine aantallen aanmaakt, en die maar één neutron hebben (een normaal atoom heeft twee neutronen die aan elkaar gebonden zijn). Doordat het nog een ‘vrije’ plaats heeft wilt het zich zo snel mogelijk binden aan iets anders. Als zij zich gaan binden aan negative omgevingsfactoren zoals roken, stress, verkeerde voeding, UV stralen kan het zich 'anders' gaan gedragen en dit heeft dan vaak negative gevolgen op onze lichaam. Het beste middel om ons hiertegen te beschermen zijn antioxidanten.


X.

 


Y.

Yeast
Het engelse woord voor gist.


Z.

Zinc / zink
Het wordt vaak gebruikt voor tegen acne doordat het virussen en bacteriën bestrijdt. Losse zink heeft moeite om opgenomen te worden door onze huid en wordt daarom in cosmetica vaak verwerkt.